Jag skyller utseendet på dessa helt underbart goda muffinsar på de mindre underbara formarna.

Trodde att jag gjort ett fynd då jag köpte dessa på Ullared för ett tag sedan, men fyndet skulle visa vara en miss. Det allra minsta du hällde i gjorde att formarna helt tappade formen och smeten rann nästan ur. Skulle behövt en fast muffingsplåt!

Urgoda blev de i alla fall, oavsett utseende och receptet kommer från Leila Lindholms bok a pice of cake. Som Leila själv skriver är detta en mix av muffins och smulpaj och hos oss är det redan en favorit!

Ingredienser:

100 g smält smör
2 ägg
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk
1 st citron, skalet
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma
1 nypa salt

5 dl bär färska (eller frysta)


Crumble:
75 g kallt smör
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl strösocker


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader varmluft. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst. Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal. Blanda vetemjöl, bakpulver, kardemumma och salt. Rör ner i smeten. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt (har ni ingen köp en innan ni bakar, annars flyter de bara ut). Placera lite blåbär i varje form och fyll på med muffinssmet. Tärna smöret och nyp ihop med havregryn, vetemjöl och strösocker i en bunke. Strö lite smuldeg på toppen av varje muffins. Grädda i cirka 20 minuter.

Bärmuffins med crumble

Sött och Gott Kommentera
Jag skyller utseendet på dessa helt underbart goda muffinsar på de mindre underbara formarna.

Trodde att jag gjort ett fynd då jag köpte dessa på Ullared för ett tag sedan, men fyndet skulle visa vara en miss. Det allra minsta du hällde i gjorde att formarna helt tappade formen och smeten rann nästan ur. Skulle behövt en fast muffingsplåt!

Urgoda blev de i alla fall, oavsett utseende och receptet kommer från Leila Lindholms bok a pice of cake. Som Leila själv skriver är detta en mix av muffins och smulpaj och hos oss är det redan en favorit!

Ingredienser:

100 g smält smör
2 ägg
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk
1 st citron, skalet
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma
1 nypa salt

5 dl bär färska (eller frysta)


Crumble:
75 g kallt smör
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl strösocker


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader varmluft. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst. Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal. Blanda vetemjöl, bakpulver, kardemumma och salt. Rör ner i smeten. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt (har ni ingen köp en innan ni bakar, annars flyter de bara ut). Placera lite blåbär i varje form och fyll på med muffinssmet. Tärna smöret och nyp ihop med havregryn, vetemjöl och strösocker i en bunke. Strö lite smuldeg på toppen av varje muffins. Grädda i cirka 20 minuter.

En fantastisk god sommartårta som är lätt att göra! Jag gjorde min kvällen innan den skulle ätas och då kalaset stundade var det bara att plocka fram!

(tårtan räcker till ca 12-14 personer)

Botten:
110 g smör
2 1/4 dl socker
1 msk sirap
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
2 dubbeldaim (à 56 g)
smör + ströbröd till formen

Fyllning:
5 gelatinblad (Jag tog 5,5 blad)
1/2 + 1 liter jordgubbar
3 äggulor
2 dl florsocker
6 dl vispgrädde

Sätt ugnen på 175°C. Vispa smör, socker och sirap pösigt. Rör ner äggen. Blanda vetemjöl, salt, vaniljsocker och kakao. Hacka daimen grovt. Tillsätt mjölblandningen och daimen i smeten. Bre ut smeten i en smord, bröad springform, ca 24 cm i diameter. Grädda i ca 20 minuter. Låt svalna. Passa på att ta av ytterkanten på formen och diska den så det inte blir ströbröd på fyllningen. Sätt sedan tillbaka den runt kakan.

Blötlägg gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten. Mixa 1/2 liter jordgubbar i matberedare/stavmixer till en slät puré. Vispa äggulor och florsocker luftigt. Vispa grädden till lös konsistens. Värm 1/2 dl av jordgubbspurén i en kastrull. Ta upp gelatinbladen och tillsätt i kastrullen. Låt det smälta på svag värme. Rör ner gelatinblandningen i resten av purén. Blanda försiktigt ner äggsmeten i purén och sedan grädden till en slät smet.

Häll smeten över bottnen. Ställ minst 4 timmar i kylskåp eller i frysen. (Tina i så fall 4 timmar i rumstemperatur vid serveringen). Toppa tårtan med 1 liter rensade jordgubbar.

Midsommartårta

Mat & Dryck En kommentar

En fantastisk god sommartårta som är lätt att göra! Jag gjorde min kvällen innan den skulle ätas och då kalaset stundade var det bara att plocka fram!

(tårtan räcker till ca 12-14 personer)

Botten:
110 g smör
2 1/4 dl socker
1 msk sirap
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
2 dubbeldaim (à 56 g)
smör + ströbröd till formen

Fyllning:
5 gelatinblad (Jag tog 5,5 blad)
1/2 + 1 liter jordgubbar
3 äggulor
2 dl florsocker
6 dl vispgrädde

Sätt ugnen på 175°C. Vispa smör, socker och sirap pösigt. Rör ner äggen. Blanda vetemjöl, salt, vaniljsocker och kakao. Hacka daimen grovt. Tillsätt mjölblandningen och daimen i smeten. Bre ut smeten i en smord, bröad springform, ca 24 cm i diameter. Grädda i ca 20 minuter. Låt svalna. Passa på att ta av ytterkanten på formen och diska den så det inte blir ströbröd på fyllningen. Sätt sedan tillbaka den runt kakan.

Blötlägg gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten. Mixa 1/2 liter jordgubbar i matberedare/stavmixer till en slät puré. Vispa äggulor och florsocker luftigt. Vispa grädden till lös konsistens. Värm 1/2 dl av jordgubbspurén i en kastrull. Ta upp gelatinbladen och tillsätt i kastrullen. Låt det smälta på svag värme. Rör ner gelatinblandningen i resten av purén. Blanda försiktigt ner äggsmeten i purén och sedan grädden till en slät smet.

Häll smeten över bottnen. Ställ minst 4 timmar i kylskåp eller i frysen. (Tina i så fall 4 timmar i rumstemperatur vid serveringen). Toppa tårtan med 1 liter rensade jordgubbar.