Chiapudding😋

Goda ting finns det gott om, chiafrön tillhör absolut en av dessa!

Just nu äts en chiapudding om dagen här hemma. Åt det väldigt mycket för ett tag sedan, men tröttnade på "receptet" (se under arkiv). Nu har vi testat ett nytt och åter fått upp smaklökarna för dessa puddingar. Mättar gott den hungriga magen.Ingredienser:  (använt mig av ett recept från 56kilo)
3 dl kokosmjölk. Jag använder mig av santa Marias extra krämiga eller ICAs kokosgrädde.
3 msk chiafrön 
Lite vaniljarom

Gör såhär:
Blanda allt och häll upp i portionsglas. Låt gärna stå över natten och ät den morgonen därpå som den är eller med lite bär.

I år igen


Som ett trassel ligger håret varmt runt hennes lilla huvud. Och jag sitter bredvid och klappar och mumlar i hennes öra att det kommer bli bra, som så många andra gånger kommer även detta att bli bra. Hon rullar ihop sig som en liten boll och vi är nära, nära.

Förra året var vi i Prag, Labolina och jag. Och där i en soffa, i en lägenhet mitt i gamla stan plöjde jag avsnitt efter avsnitt av serien Homeland medan Labolina sov bort febern. Sov i timmar, men var ändå trött...

I år var det dags igen, höstlov och sjuk Labolina. I natt hade hon 39,7 och grät över allt det där onda i kroppen. Nu är det väl bättre, men fy tusan för att vara sjuk, alltid och oavsett anledning. Att vara sjuk suger! Ok, jag vet att det bara är feber och att det, såklart, kommer att bli bra. Men det skär ändå i mig att se henne ha ont, se att hon inte mår bra men kämpar med att vara sig själv. 

Så i år kör vi nästan en repris av förra året, i en soffa, i ett litet hus, i ett samhälle där molnen är grå och tunga hänger vi, Labolina och jag. Och även om sömnen inte varat i timmar denna gången så har vi hängt i soffan och sett massa barnfilmer och jag ser i alla fall ett avsnitt av en annan serie och tittar på henne, där hon ligger brevid mig och tänker att ok, det är jobbigt men det blir bra.
Årets

Bild:blossa.se

Blossas årgångsglögg har blivit en populär jultradition, och i år hämtar Blossa sin smakinspiration från Frankrike. Lavendel från södra Frankrike har blandats med noga utvalda vita viner samt Blossas traditionella glöggkryddor. Resultatet är en välbalanserad starkvinsglögg skapad i symbios med sol, värme och violetta dalgångar.

Pris: 97 kr Volym: 750 ml Alkoholhalt: 15% VOL

Två fröknar

Gofika hos Tvåfröknar en fredageftermiddag tidigare i höst. 

Så mysigt och så gott, ja vilket ställe - två fröknar som ligger vid rotviksbro. Vill åka dit igen, igen och igen. Så tack bästa Hans och Kerstin för att ni tog mig till denna pärla och tack för en fin eftermiddag med sol, kaffe och massa socker.

Go green


Nyttigt, gott och kanske håller den förkylningarna borta. I vår familj dricker alla ett glas av detta, stor som mindre. Ja, även Labolina gillar grön juice.

Det här behöver du:
2 Apelsiner
2 Clementiner
1 äpple
1 paket halvtinad mango
Saften från 1 lime
En rejäl bit  färsk ingefära
En påse bladspenat
Kokosvatten eller vanligt vatten

Gör såhär:
Skär bort skal och det vita ifrån apelsiner och clementiner och lägg i en bunke.
Pressa ur saften från limen och häll i bunken.
Skala ingefäran och dela i mindre bitar innan du lägger det tillsammans med citrusfrukterna.
Mixa tillsammans med mango och spenatblad. Jag använder mig av en stavmixer.
Blanda ut med kokosvatten och häll allt i en större tillbringare.


Jag gör en hel kanna som står i kylen i cirka en vecka. Jo, för sedan är juicen slut. Behändigt att bara kunna ta sig ett glas.
Saker i vardagen som gör det extra fint - att vara.


Mörkret, det är så täckande nu. Försöker väcka Labolina till en ny dag med nya utmaningar. Hon drar täcket runt sig och mumlar nått om att jag ska gå och ta på mig och kanske hämta henne sen. Vi gör så ibland, ibland när ögonen är så tunga att de bara vill fortsätta vara stängda. Då tassar jag upp och gör mig klar innan jag väcker henne. 

Idag var det trögt... Hon var bestämd och höll inte alls med mig om att det var en ny dag. Dag? Det är ju natten ute fortfnarande (fortfarande) mamma. Kom och lägg dig här hos mig. Hon pekar blundandes på den lediga kudden där bredvid henne och tycker att vi ska stanna hemma idag. Bara du och jag mamma, jag vill vara hemma. Med dig. 

Men det går inte, nej inte idag heller. Så efter det där jobbiga, då man faktiskt måste gå upp, fast man helst bara vill ligga kvar i sängen och sedan ha en hemma dag, ja efter det där är vi på gång. Och i bilen pratar vi om när jag ska hämta henne på förskolan senare idag och vi bestämmer att vi ska hitta på något riktigt mysigt. 

Jag lovar torsdagsmys idag så torsdagsmys blev det. I bilen på väg för att hämta hem min tjej planerade jag något jag trodde vi båda skulle uppskatta. Ja, efter jobb och förskola tog vi in ved, jag bar in utifrån och Labolina staplade under kaminen. Så tände vi brasa och la skinnfällar framför, gjorde kvällsfika med gröt och kardemummakaffe och hade mys. Jag skar upp en sharonfrukt som är en av våra favoriter. Vi njöt och sa flera gånger att nu, nu har vi det bra.

Och sen, ja när vi satt där på fällen och något lager kläder hade fått åka av för att våra kinder blivit varma och de bara tårna fick spreta fritt, ja då kom pappan hem och när man inte tror att det kan bli så mycket mysigare... Jo, då blir det så! Torsdag när det är som allra bäst - familjetid och små saker i vardagen som gör det extra fint -  att vara.
Fairtrade dagen

Den dagen idag

Vi uppmärksammade det genom att prata om vad just denna symbol står för och fikade fairtrade kladdkaka med fairtrade grädde. Tango för vilsna själar

Får jag lov?

Att dansa är som att dricka champagne utan att få baksmälla, har Lucy Dillon sagt. Och i Tango för vilsna själar tar hon med läsaren på kvällskurs i sällskapsdans. 

När den före detta proffsdansaren Angelica återvänder till Longhampton för att städa ur sin mammas hus, bestämmer hon sig för att starta en danskurs på orten. Dit kommer Katie och Ross som försöker rädda sitt äktenskap, där de inte längre vet vem som för vem. Lauren som drömmer om ett sagobröllop och den perfekta brudvalsen medan hennes blivande make Chris mest vill ha det hela överstökat. Och så Laurens föräldrar. De vill ju inte göra bort sig på festen, men mamma Bridget bär på en gnagande hemlighet som skulle kunna vända uppochned på deras lyckliga liv tillsammans. 

Under Angelicas ledning lär sig paren steg för steg mer om sig själva och det som är viktigt i livet, och i tangons och salsans virvlar inser de att man aldrig kan dölja något för sin danspartner ? 

En dag för bullen


Smarriga Sticky Buns och några vanliga kanelisar la sig gott där nere i kistan och gav en känsla av mättnad, lycka och glädje - bullens dag jo jag tackar!

Har du ätit bulle idag? Jag och Labolina plockade fram bunkar, mått och slevar och läste recept för att göra de absolut godaste bullarna. 
- Kan du hämta min plånbok, bad Labolina.
- Plånbok? Vad ska du med den till?!?
- Asså, jag musse (måste) läsa lite recept mamma!

Ja så där stod vi med plånbok och mjöl runt hela oss och blandade allt vad vi förmådde. 

Sedan glömde vi, trots allt receptläsande att ta kanel på de första bullarna men vad gjorde det? De blev goda, de också. 

Vi ringde till morfar som bjöds in på dagens bak och han tog med mormor så där satt vi alla samlade och tyckte att det var bra med en bulldag och hembakat.

RSS 2.0