Tjockare än vatten

Spännande, men inte Gerhardsens bästa bok enligt mig.

Tjockare än vatten är den sjunde deckaren i den populära serien om Hammarbypolisen. 

Hon lämnade dörren på glänt och steg - fortfarande med en obestämd känsla av obehag och en påtaglig känsla av övergivenhet - över kanten och satte fötterna i det varma vattnet. Hon satte sig på huk, grep tag om kanterna och gled sedan försiktigt ner i badkaret för att låta huden vänja sig vid den höga temperaturen. Drog ett djupt andetag och slöt ögonen en stund medan smärtan vek undan.

När hon slog upp dem igen var det för att det klickade i låset.

Mellan henne och den stängda dörren stod plötsligt en äldre version av henne själv. Den svartklädda kvinnan med det långa grå håret tog ett steg i hennes riktning. Nu började tankarna klarna.

Hon skulle dö.

Ingen i kriminalkommissarie Conny Sjöbergs team har en aning om vad som väntar dem. Petra Westman njuter av islossning på fler än ett plan och ser en ny vår i annalkande. Jamal Hamad ligger i sjuksängen och hoppas och tror att mardrömmen äntligen är över. Det är den inte - den har knappt hunnit börja. Och några mördade katter är bara början på en spiral av oförutsedda händelser med ond bråd död som minsta gemensamma nämnare. Blod. Och vatten.

Divergent

Bild: hemmakvall.se

DIVERGENT är en spännande thriller i en dystopisk framtid, där människor delas in i olika grupper baserat på deras personligheter. En särskild dag varje år måste alla sextonåringar välja vilken grupp de vill tillhöra för resten av livet. För Beatrice Prior står valet mellan att stanna kvar med sin familj eller att vara den hon innerst inne är. Hon gör ett val som överraskar alla, inklusive henne själv. Under extrema fysiska och psykiska prövningar måste Beatrice försöka avgöra vilka som är hennes verkliga vänner. Vågar hon lita på sin karismatiska, men mycket hemlige instruktör Four? Hon bär också på en farlig hemlighet. 

När samhället hotas av våldsamma konflikter inser hon att den skulle kunna rädda de människor hon älskar. Om den inte förgör henne först. 

DIVERGENT är baserad på Veronica Roths dystopiska science fiction bok, som tillsammans med uppföljaren, Insurgent, redan har sålt i över en och en halv miljon exemplar världen över.


Höstpremiär!

Riktigt bra tjejer med härliga röster kommer och besöker ry grannsamhälle Hamburgsund.

 En trevlig vardagsgrej är detta: brödernas haak, dit mer eller mindre kända ateister kommer em vanlig vardag och spelar för en mindre publik. Vill man kan man som du ser äta mat innan, eller så kommer man endast och lyssnar. Vilket du än väljer brukar det vara hejdundrans trevligt!Nära

Njuter av att ha detta så nära. Nära hemma, nära på min arbetsplats, ja nära... jag tänker självklart på havet. 

Minns när jag besökte frihetsgudinnan fascinerades över en skolklass som även de var där. En skolklass som aldrig tidigare sett vare sig havet eller fiskmåsar. En självklarhet för någon, en upplevelse för livet för en annan.

Havet ja, det stora härliga blå som kan vara så vackert att det knyter sig någonstans inombords, men som även kan vara så skrämmande att det går kalla kårar längs ryggen. 

Havet, skönt att det finns så nära!

Finast Fransar


Dagens franskund med såhär fina fransar efter en fransförlängning hos mig.

Roligt jobb jag har, att hjälpa fina människor att bli än finare. Hör av dig till mig för att boka in en tid du också. Tänk, vakna såhär varje morgon...

The Impossible

Bild: hemmakväll.se
Tänk, att detta fruktansvärda kunde hända och drabba så ofantligt många. Det gör ont ända in i själen att se denna film med vetskap om att det verkligen är på riktigt, att det faktiskt hänt. Stora tårar rullar ner för kinderna av både sorg och glädje. Se den - gripande så det förslår!

Maria, Henry och deras tre söner är på semester i det tropiska Thailand. När familjen njuter av solen vid poolen slits paradiset i bitar av den enorma våg som drar med sig allt i dess väg och splittrar familjen. Baserad på en sann historia om en av de tusentals familjer som drabbades av den ofattbara katastrofen 2004.

French 75

En svalkande drink som för tankarna till sommarens värme, ja vad kan passa så bra på en lördagkväll som denna. Och jag, jag gjorde lite som vanligt - utgick från ett recpet men med min egen tvist.

Ingredienser:

3 cl gin
1,5 cl cointreau (eller sockerlag som i originalreceptet från 1915)
1,5 cl färsk citronjuice
Champagne eller så kolsyrat vatten med natural pear smak som jag tog istället.

Gör såhär:

Skaka gin, citronjuice, cointreau med is, fyll upp med champagne/vattnet.

Endless love

Bild: hemmakvall.se
En riktig tonårsrulle om kärleken när den kan vara som absolut vackrast men också när den är som svårast. Jag känner igen oss, säger T och trycker min hand. Inte själva föräldrabiten, men känslorna. Och där, i soffan sovandes bredvid oss ligger det absolut största och finaste från vår kärlek - Labolina.


ENDLESS LOVE, med Alex Pettyfer och Gabriella Wilde i huvudrollerna, är historien om en priviligierad flicka och en karismatisk pojke vars plötsliga begär till varandra blir startskottet för en komplicerad kärleksaffär som bara blir mer invecklad då deras föräldrar försöker ställa sig emellan.

VS till Stockholm

Bild: fastighetsbyrån

Jippi drabba do! Fastighetsvärlden kan avslöja att Victoria’s Secret inom kort, i September kommer att öppna sin första citybutik i Sverige. Butiken öppnar på Hamngatan 31, vilket är mitt emot NK och bredvid Gallerian. Skoj! Och när de väl öppnat i Stockholm kommer de kanske inom en framtid öppna en butik i Göteborg.

En nästan vanlig man

Bild: bokus.se
Sjuk, riktigt sjuk, men otäckt bra. Du vill läsa/ höra mer, mer och mer.

Christopher Silfverbielke är stjärnmäklare i Stureplans finansvärld. Beundrad och avundad, men helt känslokall och hänsynslös under den charmfulla ytan. Van att få vad han vill. Och vem han vill. Men miljonerna och framgångarna är inte nog. Han kräver mer, mycket mer. Något nytt, som kan ge honom spänning i livet.

Hans Ecker är Christophers bäste och kanske ende vän. På väg att motvilligt dras in i ett seriöst förhållande med Veronica, men inte beredd att släppa det ljuva livet med champagne, brudar och kokain.

Johannes Kruut är rikemanssonen som på nåder får vara med i gänget, ivrig att platsa och bra att ha till hands när krognotorna blir för höga.
När miljonkonton, champagne, sex och kokain inte längre är nog, går de tre männen ännu längre i sin jakt på spänning och njutning. Med Silfverbielke som manipulerande hjärna ger de sig in i en kriminalitet som trappas upp alltmer och resulterar i mord. Katt-och-råtta-leken mellan kommissarie Jacob Colt och trion blir kicken som Silfverbielke letat efter, beviset på hans överlägsenhet.

Oväder


Mörkt och blött ute men varmt och mysigt inne. Vi startade vår morgon innan sex och tände ljus och tog fram de mjukaste filtarna och bäddade ner oss i sofforna.

Vi har busväder. Regnet tycks komma på tvären och åskknallarna avlöser varandra. Hösten gör sig påmind och försöker ta sin plats... Engligt prognoserna verkar det vara såhär ett tag framöver med sol, regn, sol, regn och däremellan åska och kraftig vind.

Sista dagen på jobbet innan barnen kommer, massor att göra, massor av roligt att se fram emot. Vad gör massa regn ute när solen skiner inombords?

Non stop


Gillar Liam Neeson som skådespelare och även den här rollen som  Bill gjorde han bra. Filmen var bra, men snudd på lite för lång. Vid nått tillfälle önskade jag att det skulle hända mer.

Bill Marks är en utbränd veteran inom flygvapnet, som betraktar sin tjänst som ett skrivbordsarbete i luften. Men dagens färd blir inte ett rutinuppdrag. Kort efter att planet lyft från New York mot London får Bill flera anonyma sms som kräver att regeringen ska överföra 150 miljoner dollar till ett hemligt bankkonto. Om inte, kommer en passagerare att dö var tjugonde minut.
Det blir startskottet på en nagelbitande katt- och råttalek, där Bill snart inser att ingen går att lita på och att vem som helst ombord kan vara den skyldige.

På det stora blå

Det blir en dag på stranden morgonen drar förbi
Vi sjunker ner i sanden låter dagen få bli som den blir
Det kanske blir en lunch i skuggan, en siesta, vad vet jag?
Det blir säkert ändrade planer... Hur som helst det blir nog bra.

Att få visa dig detta, att göra detta till en del av din värld och en del av din vardag, att låta dig bli vän med det stora blå känns fint, stort och oerhört viktigt för mig.


Och så blev det ännu en dag på havet. Med den enklast mat du kan tänka och med de bästa du kan tänka. Livet på en pinne? Eller på en fin båt i alla fall. Och Labolina var den av oss som badade och protesterade högt när vi förklarade att krabbor inte är gjorda att bo i hennes hand utan de ör gjorda för att leva i havet. Dumheter, nog kan krabban följa med till båten och äta korv och makaroner!

Bärbussen

 Efter en spännande dag på jobbet, som bl.a. innehöll en förmiddag som var bland det bästa du kan tänka, ja då åkte jag hem till Fjällbacka och shoppade loss på Bärbussen.

 

Ja buss å buss, det var faktiskt en lastbil full med diverse godsaker. Kön var lång långt innan lastbilen kommit och jag frågade en dam om hon trodde att man kunde betala med kort. Eftersom hon inte vågade svara på detta blev det en superduper snabb springtur upp till bankomaten och strax efter att jag kom tillbaka anlände lastbilen.


Varje fredag t.o.m. september - tror jag - lastbilen kommer till oss... Jag? Ja jag föll för grupptrycket och köpte massa blåbär och en hel del kantareller.


Och sen, efter lite mer jobb fast denna gång ögonfransförlängning så flyttade jag och Labolina in till mina föräldrar där vi åt godaste plockmaten och njöt av att bli ompysslade.

Gräsänka

Även om sommar ännu inte är slut kan jag glädjas åt mörkret som kommer och för med sig nån form av härligt mysig stämning.

Ensamna hemma jag och Labolina, och efter ett tufft boxpass på hälsan sover den minsta och jag låter soffans mjuka kuddar omsluta mig. 

Plöjer avsnitt av serien Greys Anatomy och fäller en tår. Borde sova...


Back on track

Augusti och September är underbara månader, de också. Så låt oss hoppas att båten kan ta oss ut till dessa underbara klippor i alla fall ett par gånger till.

Så var det igång, igen. Nytt läsår, nya kollegor, nya uppdrag och utmaningar. Och känslan i magen känns nästan oväntat bra. Ett alldeles underbart sommarlov lägger jag bakom mig som innehöll allt det där jag önskar skall höra ett sommarlov till. 

Tiden har funnits där och tillsammanstid har varit en självklar del, inget mer än en tur till Astrid Lindgrens värld var inplanerat och så fick det faktiskt bli. Spontana utflykter i ett väder man absolut inte kan klaga på.

Ja det har varit så fint att det känns helt ok att vara tillbaka på jobbet igen. Jo även om de flesta av oss vill vara lediga ofta och mycket är det helt ok. 


Nallekalas

Välkomna, säger Labolina när vi satt oss alla nallar, dockor och så jag. Lite kaffe? Hon tittar frågande på mig som artigt tackar ja. Vilken tur att jag gjort kaffe med mjölk i mamma, så som du gillar. Ur en liten glasskål serverar hon sedan bollar som hon förklarar är dadelbollar, bollar som hon och hennes docka Agnes har gjort. För att vi älskar sånna bollar mamma, du och jag och Agnes.

Min älskade Labolina vad du blivit stor. Snart tre år och på samma sätt som du är så liten och skör är du den som klarar det mesta.

På golvet sitter vi sedan och fikar medan vi pratar och skrattar. Jag vet inte vem som har roligast, hon eller jag men vad spelar det för roll. Vi njuter av varandras sällskap vår sista lediga sommarlovsdag

Mitt emot ugnen tar hon sedanfram sin fina hårborste och ber mig sätta mig där. Nu skall jag frisera dig mamma säger hon och vi använder ugnen som spegel. Med vana händer borstar och fixar hon, känner så att håret är lika långt på båda sidor och hummar för sig själv. Känn mamma, känn vad lent ditt hår blir när jag gör såhär. Vi kramar varandra och jag säger att jag älskar henne. Jag vet mamma, jag vet.

Kvinnan i rummet

Bild: hemmakväll.se

Efter en traumatisk händelse där två av hans kollegor blivit nedskjutna, är kriminalinspektör Carl Mørck är tillbaka på jobbet, där han ska leda specialenheten Avdelning Q. Mørck och hans assistent Hafez el-Assad får ansvaret för utredningen av det mystiska dödsfallet på den unga och lovande politikern Merete Lynggaard. Tillsammans påbörjar de en resa som leder dem djupt in i de mörkaste hörnen av samhället och till en vriden och beräknande person...

Jordnötsgodis

Några av de ingredienser som jag använde mig av...

Ingredienser:
 1. 60 g jordnötssmör 
 2. 2 msk kokosfett
 3. 2 tsk honung
 4. 1 msk kokosgrädde eller vispgrädde
 5. 0,5 tsk vaniljextrakt
 6. Drygt 0,5 dl saltade rostade jordnötter

Gör såhär:
1. I en mikrovågssäker form, blanda jordnötssmör, honung och kokosfett. Kör på full effekt i 1 minut.

2. Rör ner grädde och vanilj tills det blir en kolaliknande konsistens. Rör till sist ner jordnötter och klicka ut avlånga kluddar på ett bakålåtspapper. Sätt in i frysen och förvara sedan i kylskåpet.

Och jo, det smakar godare än vad de kanske ser ut.
Remember Sunday

Riktigt fin film.

Gus har förlorat sitt korttidsminne och vaknar upp varje morgon utan att veta var han är eller vilka personerna är som tycks veta vem han är. En dag träffar han Molly, en servitris/student som han vill göra allt för att kunna minnas dag efter dag.


Frukostgröt

Så mättande god gröt. Frågade T om han ville ha men nått sånt hokuspokus ville han inte höra talas om. Bad honom ändå smaka och tror ni han tyckte det var gott? Jodå, fast det satt långt inne att erkänna.


Ingredienser:

2 ägg
1 dl kokosgrädde
1 msk kokosmjöl
Lite salt, vaniljpulver och kardemumma 

Gör såhär:

Blanda allt i en kastrull och låt koka tills du fått den konsistens du gillar.Jag åt min gröt med blåbär. Nomnomnom!Stenhärtat

Det är alltid otäckt när hemska saker inträffar och när det kommer till barn blir det än värre. En bok som kröp sig in under skinnet, men tyvärr inte höll hela vägen.
 
Ny spänningsroman av Katarina Wennstam med Shaken Baby Syndrome som tema. Stenhjärtat är andra delen i hennes nya trilogi.
 
Mamman har sikte på disken där framme. Det är flera meter kvar men sköterskan i luckan har redan sett hennes panik, och ställer sig upp. "Hjälp mig! Ni måste hjälpa mig. Hon andas inte. Hjälp henne!" De kommer in till Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm fredagen den 16 december, när resten av stadens barnfamiljer hänger sig åt adventsyra. Men det kommer inte att bli någon god jul för lilla Gloria, hennes syskon, mamma Pernilla och pappa Andreas. En olycka med ett spädbarn inblandat är illa nog. Men när misstanken om brott väcks kan ingen riktigt värja sig. Vem ger sig på en sex månader gammal baby? Det blir kriminalkommissarie Charlotta Lugns och målsägarbiträde Shirin Sundins sorgli
 
 
 
 
 

Chokladkaka med mango

Galet god chokladkaka med mango bakade jag och Labolina till dagens fikastund. Krämig, söt men fräsch och mättande alltså fick den många tummar upp. Receptet kommer från bästa 56kilo Åse.

Ingredienser:
 1. 100 g 70% mörk choklad
 2. 100 g smör
 3. 2 ägg
 4. Sötning motsvarande sötman från 1 dl socker
 5. 0,75 dl mandelmjöl
 6. 2 msk kakao
 7. 250 g styckfryst mango 

Gör såhär:
 1. Sätt ugnen på 175 g.
 2. Smält chokladen med smör i kastrull. Vispa ägg och sötning. Vispa ner kakao och mandelmjöl i chokladsmeten. Häll i smord form och tryck ner de frysta mangobitarna. Grädda i nedre delen av ugnen i 30 minuter.
 3. Låt svalna. Vi åt den tillsammans med vispad grädde

Tokarev

Bild: hemmakväll.se


Igår såg vi den här filmen som rent ut sagt var en riktig skitfilm. Dagens tips får bli att låta Tokarev förbli osedd.


Filmen handlar om en tidigare brottsling i jakten på sin dotters kidnappare - en jakt som gör det svårt att inte återvända till en våldsam livsstil.RSS 2.0