Nathalie

Över en miljon ex har sålts av denna innerliga och humoristiska saga om nyfunnen kärlek som lyser upp i sorgens efterspel och krossade hjärtan som finner lyckan på de märkligaste ställen.

Mitt i denna parisiska berättelse möter vi den underfundige svenska Markus (härligt framställd ur en fransmans perspektiv). Nathalie och François är det perfekta paret som lever ett drömliv. När François plötsligt dör efter bara några års äktenskap, är Nathalie övertygad om att hon aldrig kommer att se åt en annan man igen, speciellt inte åt en nördig och försynt svensk som hennes kollega Markus. Men en dag kysser hon honom på ren impuls, och en annorlunda romans börjar sakta men säkert spira mellan dessa två omaka och komplicerade själar.

Kapitlen i boken varvas av korta faktainslag, definitioner och anekdoter. Stilen är enkel, välskriven och lagom nostalgisk.

Boken var med i sista urvalet till Goncourtpriset 2009 och har belönats med ett flertal litteraturpriser.

Bild: sf.se


En väntan som snart är över

Vår lilla stora tjej som agerat hjälpreda här idag. 

 

Skulle kunna börja detta inlägg med att förklara mig och min frånvaro och berätta vad jag sysslat med den senaste tiden, men jag tror vi skippar det för den här gången. Istället väljer jag att blicka framåt och idag har jag och Labolina tjuvstartat med att plocka fram julen.

För mig är adventsstakar, stjärnor och annat julpynt något jag tar fram helgen, om inte natten innan 1:a advent men här i Fjällbacka har så många redan tagit fram sitt så då bestämde jag mig att göra detsamma. Kanske är det ett trist väder som gjort att de med hus här väljer att inte åka hit så ofta nu? Kanske därför de redan ställt fram sina stakar och stjärnor på timer?

Labolina hjälpte mer än gärna till att plocka fram vårt pynt. Tänk vilken lycka att få trycka på alla knappar, vara med och se att alla lampor fungera och placera ut och ändra om. Vissa stunder torkade jag min lätt fuktiga panna då jag placerade ut och Labolina placerade om. Men vad gör väl det? Vi skrattade och hade en härlig stund. T? Ja han skulle ta tio minuter i soffan, tio minuter som blev många fler. Men det gjorde ju inget det heller. Nä Labolina tyckte nog det var roligt att emellanåt hoppa till när pappa drog ett par djupa snarkningar och hon gick omkring här hemma och gjorde schyyy ljud åt mig eftersom pappa sov.

 

Ja snart är väntan över, första december nalkas. Eller är det då väntan börjar? Hur är det för dig?


Heja heja

Det är ju nu som jag bestämmer vad jag ska ha för slags liv fram till döden. Ska jag bara acceptera min tantkropp och lulla på? Ska jag leva med att flåsa som en valross och torka mig i pannan med en liten äcklig näsduk bara för att jag har sträckt mig efter ett paket jäst inne på Konsum. Ska jag verkligen det? Att vara fånge i en kropp som inte riktigt funkar. Nej! Det här går inte längre! Andaktsfullt sätter jag på mig springkläderna. Jag tänker börja försiktigt och inte göra det klassiska nybörjarmisstaget. Många sticker ju ut och tokspringer två mil det snabbaste de kan, kräks, gråter och hatar löpning resten av livet. Jag tänker börja på helt motsatt sätt. Jag ska springa enormt långsamt idag, och bara hålla på tills jag känner att det inte är kul längre, tills det gör ont eller blir obehagligt. Jag ska testa hur långt jag orkar springa utan att stanna, och sen kan jag gå tillbaks hem igen. Bra. Brabrabra.
Tolv minuter! Jag sprang i tolv minuter utan att stanna. Fan, vad jag är bra. I morgon blir det tretton. Det måste gå. Kan jag tolv, så måste jag kunna tretton.


Paganinikontraktet

Oj så spännande, men kanske lite väl lång för att lyckas hålla spänningen på topp hela tiden?

En sommarnatt hittas en kvinna död på en stor fritidsbåt som driver runt i Stockholms skärgård. Hennes lungor är fyllda av bräckt vatten, men det finns inga spår av detta vatten på kläderna eller resten av kroppen.

- Hon har drunknat, Joona, säger Nålen.

- Drunknat?

Nålen nickar och ler vibrerande.

- Hon har drunknat ombord på en båt som flyter, säger han.

- Antagligen har någon hittat henne i vattnet och lyft ombord henne.

- Ja, men om jag trodde det så hade jag inte tagit upp din tid, säger Nålen.
Nästa dag hittas en man död i sin paradvåning på Östermalm. Mannen hänger i en snara från lampkroken i taket. Hur har det gått till? Det är högt i tak och det finns inte en enda möbel i hela rummet, ingenting att klättra på. Trots det är kommissarie Joona Linna övertygad om att det rör sig om självmord.

Han har givetvis rätt.

Mannen har tagit sitt eget liv, men självmordet avslutar inte fallet, utan blir istället upptakten till ett hisnande intensivt och farligt förlopp.

Vissa kontrakt kan man inte bryta ens genom sin egen död.


The hunger games

 

Jo men visst, helt ok men inte alls så bra som boken!

I en nära framtid, bland ruinerna efter det som en gång var Nordamerika, blir varje år 24 tonårskillar och -tjejer utvalda till att delta i Hungerspelen - en storstilad realityshow med bara en vinnare: den sista överlevande! Flertalet ungdomar tränar för The Hunger Games hela sitt liv. Men inte Katniss, som bara har sina skarpa instinkter att förlita sig på i den ultimata kampen mellan överlevnad och medmänsklighet. Och mellan liv och död.


En helg i Stockholm

Så blev det en tur till Stockholm trots allt. Ja snuva och hosta fick känna sig besegrade och vi åkte genom ett regningt Sverige T, Labolina och jag. Vi hade en ganska mysig biltur och Labolina skojade med oss när hon var vaken. Hennes gurglande smittande skratt fyllde bilen och blandades med musik. Vi skrattade och busade med henne och njöt av att vara föräldrar till just henne. Vilket barn!

Ja så känner väl det flesta föräldrar om sina barn, precis som det ska vara, men för mig är detta så oerhört stort och jag blir alldeles varm i hjärtat när jag fylls av just kärleken till just mitt barn.

I Stockholm väntade vänner på oss och under helgen gör vi, la familia, vår huvudstad för första gången som tre.


En oväntad vänskap

Bild: lovefilm.se
Full pott, om inte mer. Wow vilken film! En film som du inte vill ska ta slut för du vill se mer och mer och mer. Jag grät, skrattade, funderade, och filmer som väcker känslor inom oss, inom mig, gillar jag. T som såg filmen tillsammans med mig tyckte precis lika och detta är en film som passar alla. Ja, alla borde se den, njuta i nästan två timmar för att sedan reflektera över den.
 
Den franska megasuccén som berör människor över hela världen och som listas som en av världens bästa komedier.

Driss, en ung kille från förorten som precis kommit ut från fängelset, anställs genom en händelse som personlig assistent till den oförskämt rike, men också mycket ensamme aristokraten Philippe som blivit förlamad efter en skärmflygolycka.

Lovligt Byte

Bild: lovefilm.se
Men detta var allt annat än en höjdare. Nej, vänta tills i eftermiddag då jag bjuder er på det bästa filmtipset ever!
 
Stephanie Plum blir av med jobb, bil och pengar. Desperat tvingar hon sin kusin Vinnie att anställa henne som prisjägare på hans borgensfirma. Hennes första uppdrag blir att hitta den mordmisstänkte före detta polisen Joe Morelli - mannen som flera år tidigare krossade hennes hjärta. Med en drös snärtiga oneliners och handväskan fylld av pepparspray ger sig Stephanie ut på en jakt fylld av humor, spänning och romantik. Varken Joe eller den lilla staden Trenton, New Jersey, kommer att bli sig likt.

Irene Huss - I skydd av skuggorna

Bild: lovefilm.se
 
En man hittas avrättad i hamnen. Irene Huss och hennes team sätts på fallet och allt pekar på en uppgörelse i den undre världen. Men så småningom inser Irene att fallet har en personlig koppling. Efter ett bombdåd är hon plötsligt indragen i en utpressningshärva där ingen går säker - allra minst hennes familj. Polis och åklagare står maktlösa mot de kriminella gängen och Irene blir till slut tvungen att ta saken i egna händer...

RSS 2.0