Fjällen

Åker till fjällen i goda vänner sällskap nu. Ha dt gott allihop!!!

 

Gaustablikk 3.JPG.jpg

 


Samtal

En man hade ringt utan att jag hört det... han lät ok på rösten i meddelandet han lämnade på svararen. VIlle att vi skulle träffas idag och när jag försökte ringa upp karln för att säga att det såklart inte gick eftersom jag är här svarade inte han. 

Han skall få mina tankar på rätt... hoppas kan man ju alltid. Ja ja sånt är livet!!

Svårt!

Det börjar bli svårt att somna. Varje natt är det nått som inte är som det ska och jag känner att det ena efter det andra jagar mig. En massa måsten!

Pressens bild
Bild lånad från: www.sr.se

Berg och hav i ett

Hela rummet fulls av ett helt otroligt ljus! En solnedgång här, just nu, som kan kallas duga. Berget glöder i kapp med havet. Vackert!!

Ny Idol-jury 2008

Ja så var det, det gamla gänget tyckte inte längre att det var roligt och avstod från att vara med ännu en säsong. Den nya juryn blir nog bra de också, man får inte vara rädd för förändringar!

Andreas Carlsson, Laila Bagge och Anders Bagge är de tre nya ansiktena i Idol-juryn.
Andreas Carlsson, Laila Bagge och Anders Bagge är de tre nya ansiktena i Idol-juryn
Bild lånad från:www.aftonbladet.se

Tygerna är valda!

Vi hittade två super fina tyger till den nya båten som jag tror kommer att bli bra. Det var ett spännande studiebesök jag fick vara med på idag och se hur det går till att sy upp båtdynor. Vad mycket tyg det finns att välja mellan och vilken otroligt dålig smak en del har som väljer de gräsligaste färger du kan tänka din inne i en båt.

Dålig smak tycker säkert många att jag också har, men det viktigaste är ju att  man själv trivs med det man väljer. Sen får jag störa mig hur mycket jag vill på turkosa måntyger och andra får väl störa sig på mig också:-) Egentligen är det nog ganska härligt att vi tycker olika!

Alldeles Nu...

Nu, skall jag gå en snabb morgonpromenad sedan åka in till Göteborg och titta på båttyger och sedan bara vara. Ibland känns allt väldigt bra!

Ett måste finns dock, att packa inför resan, men det får bli senare.

Klänningar...

Alldeles mörkt ute nu och här sitter jag längtar. Ångrar att jag inte sa ja till att följa med, få ha lite sällskap... men jag trodde att det skulle gå snabbare än  vad det gjorde och därför sa jag nej.

Har inte gjort något speciellt nu utan kollat runt på olika bloggar och shopping suget i mig så såå stort. Har sett tio-tals helt underbara klänningar, som man inte annat kan göra än älska och vilja ha. Dock har jag inte klickat hem en enda utan bara "fönstershoppat" vilket inte alltid är så illa!

 


30 Days of Night

Ingen poster

60137-128 (1 av 5 möjliga och det vara bara för att söta Josh Harnett var med i filmen, annars hade jag gett den 0. Jag har precis sett filmen 30 days of night och det måste sägs, att detta var den sämsta film jag sett på länge. Tobbe som precis kom hem ifrån jobbet frågade vad det var jag såg på för det skreks så... Det var mest en massa vampyrer som sprang runt och dödade och blodade ner. )

30 days of night

Under en månad på året finns det inte något dagsljus överhuvudtaget i staden Barrow, Alaska. När den sista strimman dagsljus försvinner vid horisonten attackeras staden av ett blodtörstigt gäng med vampyrer. Endast den lilla stadens gifta polisteam står mellan de överlevande och en säker förödelse


Är det idag?!?!

Är det idag som bokrean startar? Jag har inte beställt eller köpt en enda bok i år och har ingen koll på vilka böcker som finns med på rean... Jag som annars brukar ha stenkoll på detta som tidigare har varit en favorit på året för mig. Tider och andra saker förändras....

Lite trist blev det efter att man år efter år såg samma böcker på rean, lite som kläderna i sportshopen på TanumStrand:-) Men visst är det roligt att gå runt i butikerna och läsa på böckerna? Det roliga försvann när alla internetbutiker startade och allt blev så lätt att bara klicka hem.

Har ni köpt något i år på bokrean?

Bland svala vindar, båtar och muffins... där finns jag!

Idag har jag promenerat i den härliga vinter/vår solen och mamma och pappa bjöd mig på mat ute på golfkrogen. När jag gick hem mötte jag en gammal man som frågade mig om en sak här i samhället och när jag sedan satt i bilen på väg till Henån med pappa fick jag syn på mannen igen.

- Där är han, sa jag. 
- Men det är ju X, din granne. 
När jag såg honom stå där med sin hund kände jag igen honom men när vi mötts vid tidigare hade han inte haft någon hund med sig och jag kände inte igenom honom som min granne... kanske kände han igen mig.

I Henån fick jag se Amalia, som inte var färdig på långa vägar. Pappa verkade dock nöjd och tog kort ur alla vinklar och vrår. Korten skulle han ta hem och visa mamma och vi hoppades att hon också skulle bli nöjd.

Stannade på Torp. Köpte nya sockar och  strumpbyxor. Nya Hårkurs tabletter och mat. När vi kom till biltema var yrseln tillbaka och hjärtat slog volter. När skall detta sluta? Trots att det känns fruktansvärt och jobbigt på så många sätt känner jag mig hoppfull. Det kommer att bli bra för mig också, bara jag ger mig själv chansen och att jag ger mig själv tid... hur lätt nu det skall vara:-)

Hemma lagade vi soppa och jag bakade muffins som inte blev goda. Trist! Tobbe får ta med sig mina muffins med hjärtan och silverkulor till jobbet. Då blir nog hans kollegor glada.

Therez har bakat
Bild lånad från:therezz.blogg.se

De Finaste klänningarna vid 2008 Oscars gala!

CAMERON DIAZ photo | Cameron Diaz    JENNIFER GARNER photo | Jennifer Garner   ANNE HATHAWAY photo | Anne Hathaway JESSICA ALBA photo | Jessica Alba   PENÉLOPE CRUZ photo | Penélope Cruz   KATHERINE HEIGL photo | Katherine Heigl
HEIDI KLUM photo | Heidi Klum

Bilder lånade av:www.people.com/

Måndag igen!

Solen skiner och utanför fönstren kvittrar fåglarna, det känns som vår i luften även om det är ganska kallt. Igår gjordes premiär turen med den nya båten och det var helt underbart att få komma ut på havet. Det är verkligen en speciell känsla att vara ute på havet så här års då man knappt möter några andra båtar.

Testade aldrig att köra, det får bli nästa gång, utan satt bara och njöt av utsikten. Harry, som min föräldrar vill att båten skall heta, gick utmärkt genom vågorna och man kunde lugnt sitta still. Det blåste en hel del! Kruxet blir bara att sjösätta den, eftersom att sjösätta båtar är bland det värsta jag vet! Så många nervösa sekunder på en och samma gång!!

Idag skall jag inte göra någonting! Gå min promenad ut i solen, tänk att man kan få det som ett recept! Sedan kommer Tobbe hem och tillsammans skall vi titta på min skyltbelysning på bilen... hoppas att vi kan klara att fixa det själva! 

Bild lånad av:www.halsanifjallbacka.se

Helt tom i huvudet

Det ena mötet avlöser det andra här och nu är det snart dags att träna in de rätta dansstegen inför fredagens personalfest. Under de sista minutrarna vi satt i min diskussionsgrupp kände jag mig helt tom i huvudet och jag funderade på hur jag skulle orka lära mig något mer idag.

Men detta vi nu skall göra känns kul och till Englands eurovisionsbidrag 2007, ni vet det där med flygvärdinnorna skall vi skaka loss och bete oss som några riktiga flygvärdinnor. Temat på festen är På spåret och de som kommer på fredag kommer att få uppleva en magisk resa mot ett hemligt mål. Under kvällens gång kommer ledtrådar att ges mellan mumsiga mattallrikar och när kvällen är slut hoppas vi att alla vet vart vi kommit.

Resa är som sagt fantastiskt. Hoppas det blir det på fredag också:-)


Bild lånad från:schlagerbog.blogg.se

Vill hon ha barnbarn??!!

Jag tror att min mamma längtar efter ett barnbarn för hon nämner detta ganska många gåner på olika sätt. När å så hon vill detta vet jag inte, men jag vet att det kommer dröja ett bra tag innan hon får det av mig. Syster Yster kanske kommer före:-)

Hur som helst måste jag ta mig tid och boka läkartid för både mig och bilen. För mig och min yrsel och för bilen och dess skyltbelysning... Alla dessa måsten:-(

Ibland känns det som om jag har sprickor i mitt härta och den här känslan infinner sig oftast på samma platser.... typ mitt jobb. Som tur är känns mitt hjärta mer helt än trasigt då mitt fokus, det måste det, inte ligger på mitt jobb utan på mitt privatliv. På min familj och på mina vänner. Vad skulle jag ta mig till utan alla er!! En verklighet jag aldrig vill uppleva.

Idag är det onsdag och snart är det helg!! Tobias kommer hit och tillsammans skall vi bara vara..emellan alla kalas vill säga. Mamma och Pappa skall äntligen få njuta av julklappen de fick av sina barn i julas och hoppas nu verkligen att detta blir bra. Trevlig Onsdag önskar jag er!! Nu skall här skrivas brev och masseras.


Bild lånad från:aodian.blogspot.com/

Hade tänkt ge mig ut i solen

Hade tänkt ge mig ut i solen och promenera lite innan mötet skulle börja, men precis när jacka och skor var på försvann solen spårlöst. Gick ut ändå och andades in den ganska kalla luften, blev lite irriterad när jag fick syn på ett gäng killar som sprang ute i bara t-shirt och sockar men fick då påminna mig om att jag inte jobbade utan faktiskt bara var ute och gick som privatpersonen Johanna.

Nu är det helt jämngrått ute och jag längtar hem. Längtar efter att få se en riktigt bra film, kanske skall jag se gone baby gone... Vad skall ni göra ikväll?


Bild lånad av:www.uglyelephant.se

En lugn morgon än så länge

En lugn morgon än så länge och vi har till klassiska toner gjort ett rättstavningstest. Hur det gick får framtiden visa. Hade som amition att börja träna den här veckan, att verkligen ta tag i mitt liv, men vad händer?!?! Jo hela veckan är inbokad för sena möten med jobbet. Är det inte planering, föräldramöte, eller samtal med föräldrar så är det ta mig katten nått annat.

Kanske får jag mitt i detta besök i veckan och det skulle ju vara underbart! Man behöver lite variation i livet och vem ger det bäst om inte ens vänner.

Grått ute, men inte speciellt kallt. Inne är det dock kallt och fleecetröjan åkte på det första den gjorde när jag kom hit. Längtar tills sommaren, till värmen. Tänk när solens strålar reflekteras i havet och värmer ansiktet och du blir bara såå sugen på en god glass!

Jag bara hatar det!!!

Förbaskade förbaskade skit! Jag bara hatar det!!! Här sitter jag fortfarande med telefonen i handen och har ännu inte, klockan är 16.30, ringt färdigt dagens samtal.

Jag är 24 år snart 25 och detta suger. Snart tvingar jag mig själv att sätta ner foten och säga att detta fixar inte jag. Men så ska jag vara så jäkla tapper och fixa det mesta, många som litar på att jag fixar det.. på något sätt. Grrr vad arg jag är och det är inget att göra åt bara bita i det sura äpplet och acceptera läget. Men ändå... grrr

Snurr och Tryck

Har inte mått så bra på sista tiden och det är en ovan känsla eftersom jag oftast har turen att få vara frisk. Jag tror att det som orsakat att jag inte mått bra är att jag har haft alldeles för mycket att göra... och även det är en ovan känsla för jag älskar ju att ha många bollar i luften! En del i min närhet brukar stundvis bli riktigt trötta på mig för att jag skall hinna att göra allt och inget.

Jag har haft en svindlande känsla som gjorde att jag i slutet av vecka sex nästan ramlade ihop. Man skulle kunna beskriva det som yrsel, men det stämmer inte helt det heller...

Hur som helst, förra veckan var det sportlov här i Göteborgstrakterna och jag hade då möjlighet att vara mycket hemma. Tänkte att jag skulle kontakta vårdcentralen för att få ta mina världen, men sov så länge på morgonen att jag aldrig hann, och för att jag ansåg att det var viktigt att jag fick sova ut. Det snurrande känsla avtog dock i slutet av förra veckan men efter ha insett att jag hade såå mycket på jobbet och ett telefonsamtal från min kollega om att han var sjuk fick snurrandet att komma tillbaka. Då måste det väl vara för att jag är stressad? Ja inte vet jag för något sånt här har jag aldrig varit emd om tidigare, som tur är...

Ett tryck över bröstet har idag fått mig att tänka tanken nu går jag och säger upp mig med en gång flera gånger, men än så länge sitter jag kvar på min plats här i Lerum och vet absolut INTE om jag gör rätt.

Döden är en Schlager


60137-12860137-128(1½ av 5 möjliga. En långsam historia som kändes ganska ointressant. Ett plus för att jag valde att läsa den här boken just nu är det är sådan schlageryra i Sverige. Tänk om nån får för sig å döda våra "schlagerstjärnor".)

Inom loppet av ett dygn mördas två homosexuella schlagerartister i Stockholm. Polisens speciella mordutredningsgrupp blir snabbt inkopplad på fallet och utredningen leds av de erfarna kriminalinspektörerna Martina Di Gombri och Johan Ramel.
Ganska snart inser de att det är en seriemördare de jagar. Men vilket är sambandet mellan de mördade? Är det verkligen homosexuella som är målgruppen? När ytterligare ett mord begås rubbas bilden av gärningsmannens val av offer och utredarna famlar i blindo.
För att finna den skyldiga måste de även kunna läsa mördarens tankar. I pannan på alla offren har man funnit inristade korstecken. Vad är det för kors? Vad försöker mördaren säga? Och vilka fler befinner sig i farozonen?
Ju längre tiden går, desto mer sprider sig paniken och uppgivenheten bland utredarna. Och frågan är om polisen, tillsammans med Sveriges Television, kan garantera säkerheten för artisterna som om två veckor ska delta i Eurovision Song Contest i Globen - ett evenemang som kommer att följas av miljontals åskådare världen över...

Modellsommar

  
60137-128(1 av 5 möjliga.  Ja, kanske var även jag såhär som 15 år, ganska osäker på mig själv och min omgivning. Idag känns boken ganska lam och jag tycker mest att Jirina borde lämna modellvärlden för längesedan. För min del gör man inte vad som helst för ett jobb.) Bild och texten nedanför är lånad av adlibris.com

Efter den sovjetiska invasionen 1968 flyttade Paulina Porizkovas föräldrar från Tjeckoslovakien till Lund. De lämnade treåriga Paulina hos hennes mormor och först tio år senare fick hon tillåtelse att komma till familjen i Sverige. Så småningom kom Paulinas liv att förändras från en tillvaro som tanig tonåring, utsatt för förakt och glåpord, till firad modell i Paris, innan hennes klasskamrater ens hade tagit studenten.

Modellsommar får vi lära känna Jirina Radovanovicova, en femtonårig svensk tjej vars extremt invecklade namn passar perfekt ihop med hennes minst lika invecklade värld. Delvis på grund av sina ?kommunistföräldrar?, en frånvarande pappa och en nyckfull och okänslig tjeckisk mamma, har Jirina blivit skolans mobbingoffer. Till hennes stora förvåning och glädje ? och klasskamraternas stora förtret ? blir hon utvald av en modellagentur att jobba i Paris på sommaren. Hon bor hemma hos modellagenturens ägare, där hon ständigt får sin kropp utvärderad och utsätts för suktande fotografer och spydiga modellkollegor. 

Genom Jirinas underbart skarpa och ofta naiva iakttagelser får läsaren inblick i en industri där glamouren som visas upp på modemagasinens högblanka sidor föregås av kränkningar, svett och beräknande dubbelspel. Men till och med när Jirinas tävlingsinstinkt vaknar på allvar och hon ställs inför beslut som ingen tonåring borde tvingas ta förblir hon en mycket charmerande och trovärdig hjältinna. 

Jirinas historia är så charmigt, naturligt och träffsäkert skriven att det inte råder några tvivel om att den har sin upprinnelse i verkliga upplevelser, och Modellsommar är både en skickligt skriven debutroman och ett ovanligt initierat besök bakom kulisserna i en värld som många drömmer om, men få känner till på riktigt.

Venedig!

Idag fyller han 25 år, den åldern jag tror och hoppas rockar mest. Jag är helt överväldigad över mig själv, att jag så länge lyckats hålla tyst om min present till honom.

Men så är det spikat, spikat och skrivet i sten! Den 30 april åker vi till Italien igen och den här gången blir det till Venedig. Åh här sitter vi åter igen med våra guideböcker och längtandes drömmer oss bort. Det bästa som finns är att resa, och att göra det med sällskap som man tycker så mycket om gör det hela obeskrivligt för mig.

Så många som varnat mig för detta med att ge bort en resa. Det har bland annat sagts till mig att en del av resan är att planera ihop, det är inte säkert han vill och kan åka och så vidare, men just nu i denna stund är det mina ord som vinner, jag känner honom och ger honom något han kommer att kunna glädjas åt.

 

 

Bild lånad från: www.in-italia.se/

 


Juno

Bild lånad av; moviezine

60137-128 60137-128 (2 av 5 möjliga. Söt film som lilla Juno som jag stundvis stör mig rikligt på. Hon svär och är allmänt jobbig stundvis, men så är hon också speciell, en unik tjej med ett eget sätt som gör att jag ändå på nått sätt tycker att hon är riktigt cool.)

Visst är det så. 16-åriga Juno är gravid. Det blev hon av misstag med sin bästa vän. Hon bestämmer att det klokaste beslutet är att lämna bort barnet för adoption till den perfekta familjen vilket visar sig svårare än väntat...

Vi åker till Rom fredag 01-02-08

Åkte i från landvetter tidigt på fredag morgon och tyvärr var flyget försenat... Jag och Ida hade då en hel del tid på oss att titta i alla butiker men lät faktiskt bli att köpa något. Åt min tidigaste semla någonsin som var mega god, första semlan i år.

Delade en middag på Amseterdam flygplats schiphol där även detta flyg var försenat. Det blåste rejält och dimman låg tät så kanske var det inte så konstigt. 
Sov hela vägen till Rom där vi tog tåget in till staden för att med våra väskor och vår lånade gps Ingrid skulle ta oss till 
vårt hotell. På vår största resväksa hade ett av hjulen gått av och det gick inte längre att dra den efter sig utan nu blev vi 
tvugna att bära den.

Hotellet var helt ok, Hotel Garda, men låg dolt och vi gick först förbi det:-) Nära spanka trappan och Via Veneto kändes 
det som vi hade hamnat riktigt bra. I staden växte palmerna höga och clementinerna växte oranga på sina träd. Luften 
känndes helt annorlunda emot hemma, här var det inte fuktigt och rått utan varmt.

Efter att ha checkat in på hotellet gick vi till Spanska trappan och därefter till det sjunkande skeppet. 

Bild:Piazza di Spagna.JPG  

När vi gick i trappan började ett vårregn falla och vi funderade på ifall vi skulle vända tillbaka till hotellet och hämta våra regnkläder. Vi avstod och gick istället till den fantastiska fontänen Fontana di Trevi som var mycket större än vad jag någonsin kunnat föreställa mig. Det var fullt av liv och rörelse och alla ville slänga ett mynt i vattnen för att som sägnerna säger, säkert få återkomma till Rom.
trevi1.jpg (36463 bytes)

Sedan gick vi till en vinkällare och åt en fantastisk måltid. Mamma, Pappa och Tobias beställde någon italiensk specialrätt medan jag och Ida valde pasta. Till efträtt åt vi av den helt magiskt goda italienska glassen som riktigt smälter i munnen.

Promenerade runt lite på Roms alla gator innan det var dags att gå tillbaka till hotellet för att sova. Det blir en lång dag när man går upp 02.30 på morgonen:-)


PANTHEON, FORUM ROMANUM OCH COLUSSEUM. DEL 1 02-02-08

Gick upp tidigt och åt av den mindre eleganta frukosten, vitt bröd med olika marmelader och nuttella.  Sedan gick vi till Pantheon. En mäktig byggand! Pantheon var, som namnet indikerar, ett tempel för alla de romerska gudarna, men sedan 600-talet brukas det som kyrka. År 609 fick påven Bonifatius IV byggnaden av den bysantinske kejsaren Fokas i gåva, och dess kupol var länge den största i västra Europa. Sedanrenässansen har byggnaden även använts som gravkyrka, bl.a. målaren Rafael (död 1520) ligger begravd här.

Pantheon har under århundradenas gång inspirerat arkitekter, och det finns många stadshus, universitet och bibliotek runt om i världen som påminner om Pantheons arkitektoniska formspråk.

 

Bild:Pantheon rome 2005may.jpg

 

Bild:Piazza rotonda - pantheon 2.JPG

 

Sedan såg vi Forum Romanum, som var det antika Roms offentliga plats för bland annat politiska möten, handel och religiösa ceremonier. 

Ett stort antal tempel och nyttobyggnader uppfördes på Forum Romanum. De mest kända monumenten är sannolikt Vestatempletoch de båda triumfbågarna uppförda till kejsarna Titus (80 e.Kr.) och Septimius Severus (203 e.Kr.) ära.

Efter Romarrikets undergång fick byggnaderna på Forum Romanum förfalla, men vissa av dem förvandlades till kristna kyrkor. Under 1800- och 1900-talen genomfördes omfattande arkeologiska utgrävningar där. Idag tillhör Forum Romanum världens främsta turistattraktioner.

124630395_3d699939e1.jpg

 

Rome - Forum Romanum 02.jpg Efter detta blev vi jättehungriga och bestämde oss för att leta reda på ett ställe för att äta. När man är vid de mest "turistiga" ställena kommer det ofta fram inkastare som nästan tävlar om att få in än på just deras restaurang, ganska stressande. Det känns då som om man inte själv får välja vad och vart man skall äta. Itsället drog vi oss en bit bort, och jag åt min första Italienska pizza, väldigt god!

 


PANTHEON, FORUM ROMANUM OCH COLUSSEUM. DEL 2 02-02-08

Nu var det dags för Colosseum. Colosseumitalienska Colosseo, är en stor, ellipsformad amfiteater i Rom, uppförd mellan 72 och 80 e.Kr. Kejsar Vespasianus började bygget som slutfördes av hans son Titus. Under romerska rikets tid hade man strid mellan vilda djuravrättningargladiatorspel och teaterdär för en stor publik, cirka 55 000 åskådare. Många djurhetsningar och gladiatorspel utfördes emellertid på Circus Maximus söder omPalatinen. Det är däremot troligen en myt att man satte ut kristna på gladiatorarenan för att bli dödade av lejon[källa behövs] . Colosseum har en omkrets på 524 meter och är 48 meter hög.

Colosseum fick sitt namn efter en koloss, det vill säga en enorm staty av kejsar Nero som stod vid sidan om byggnaden, i riktning motForum Romanum. Neros staty, som var 40 meter hög, var utförd i förgylld brons. Det officiella namnet på Colosseum är dock Amphiteatrum Flavium eller Den flaviska amfiteatern, eftersom den uppfördes under den tid då den flaviska ätten innehade kejsarmakten.

Kolossen av Nero smältes senare ner för tillverkning av vapen. Även armeringen till Colosseum drogs ut och smältes ner till vapen, vilket ledde till att en stor del av byggnadens yttre del rasade samman vid ett jordskalv. Efter detta har stora mängder vit marmor bortförts från byggnaden, bland annat till bygget av Peterskyrkan och Fontana di Trevi.

 

 

colosseum-picture-2.jpg

 

Vilken byggnad!!!!

 

 

 

 

concrete-roman-colosseum.jpg

 

 

italy-rome-colosseum.jpg

 

Dagen började lida mot sitt slut och vi gick vidare mot kyrkan San Clemente där en det tydligen skulle finnas en fantastisk målning av Clemente. Väl inne i kyrkan, som var ganska lite, fick vi leta en bra stund efter denna målning som ni kan se på bilden längst upp till höger, en kvinna som ber till en lampa. I alla guideböcker står det om denna bild men vi förstod aldrig riktigt varför för så fantastisk var då inte denna bild,

Image:San Clemente, Cappella di Santa Caterina (Masolino) 1.JPG

 

 

 

Sen gick vi lite vilse, gick i cirklar och hamnade vi en kyrka, santa Maria Moggiore 

s-maria-maggiore.jpg

och när vi kom därifrån hade det blivit mörkt. Jag åt dagens andra pizza som Inte var lika god som den första och sedan köpte vi glass innan vi gick tillbaka till hotellet. 

 

 


Palantinen... Söndag 03-02-08

Idag var det dags för ännu mera ruiner, hela Rom är fullt av gamla valv och pelare, idag skulle vi till Palantinen där tyvärr mycket var under reparation vilket gjorde att vi inte fick gå in överallt. Kan väl egentligen inte säga att det gjorde så mycket, vi var rätt lagom mätta på ruiner när vi gick därifrån.Palantinen, stadium
 Vår väl ledde oss nu till Capitolum som var en fin byggnad. Vi lät dock bli att gå in på museet.

Piazza del Campidoglio, Róma 

Efter detta började det faktiskt att regna lite smått och vi besämde oss för att traska vidare och hitta ett ställa att äta. Hamnade på en mindre mysig lunchresturang men våra magar var hungriga och humöret kan ibland blir lite trist när man inte är mätt. Vår servitör vann första pris i otrevlighet och salladen vi beställde dök aldrig upp. Ida köpte sig ett paraply och jag drog på mig regnbyxor, är man fröken så är man:-) 
Så var vi mätta och belåtna och gick nu vidare mot piazza Navona. Regnet öste ner och vi satte oss vid ett av alla uteserveringar och delade på en flaska vin. Mums!!Tillbaka till Sevärdheter Piazza Navona - Rom
Därefter gick vi till Piazza del popolo.Tillbaka till Sevärdheter Piazza del Popolo - Rom

 

Torget med obelisken och en mindre kyrka. Vid torget ligger även Santa Maria del Popolo som är en av platserna som Robert Langdon besöker i boken "Änglar och demoner" (syns inte här på bilden).

På kvällen åt vi en fantastisk god middag där de även hade en svensk meny, resturangägaren hade en släkting som bodde i Malmö.


Vatikanen och Peterskyrkan. Måndag 04-02-08

Gick upp riktigt tidigt för att försöka undvika de långa köerna som vi hört och läst kunde bildas utanför vatikanen. Med Ingrids hjälp gick vi ganska rätt och hann på vägen se....... Naturligtvis kunde vi varit lite tidigare för utanför Vatikanens murar var kön redan lång och klockan hade då hunnit bli 09.15. Som tur var gick det snabbt, de hade precis öppnat och vi stod inte i kö mer än en halvtimma. Solen lyste på oss och vi hann läsa i våra guideböcker om vad vi skulle få vara med om. Äntligen skulle jag få se vart de berömda motivet på händerna som möts kom ifrån, Adam skapelse, 

michelangelo1.jpg

 

Visst var det ett mäktigt museum! Med så otroligt mycket vacker konst och taket i sixtinska kapellt var fantastiskt även om det inte var det mäktigaste jag sett i Rom. 

 

Sixtinska taket närbild 25.jpg

 

Sixtinska kapellet är påvens privata kapell i Vatikanen. Det används även vid en konklav.

Kapellet består av ett långt, enkelt rum täckt av ett tunnvalv med fönsteröppningar, ritat av arkitekten Baccio Pontelli. Bland andra Sandro Botticelli och Pinturicchio har bidragit med fresker. Mest känd är dock Michelangelo, som målade taket (1508-1512) med scener ur skapelsehistorien samt altarväggen med en imposant fresk, som framställer Yttersta domen (1534-1541).

 

Efter Vatikanen gick vi vidare till Peterskyrkan som var helt magnifik! Uppe i kupolen kunde vi titta ned i den enorma kyrkan och se den ena bilden i taket mer fantastisk än den andra. Genom en slingrig trappa tog vi oss upp till kupolens topp och i blåsten blickade vi ut över Rom. Vilken stad!!

 

italien_maj_2006_190_1148682380.jpg

 

Peterskyrkan är en kyrkobyggnad belägen i Vatikanstaten i Rom och är katolicismenshuvudkyrka. Peterskyrkan är uppkallad efter aposteln Petrus, som led martyrdöden omkring år 64 e.Kr. och som tros begravdes på denna plats. 

Den nuvarande kyrkan påbörjades 1506 och invigdes 120 år senare, 1626. Under nästan hundra år pågick diskussioner om vilken grundplan Peterskyrkan slutligen skulle ha. Flera kända arkitekter har satt sitt avtryck på kyrkan: BramanteRafael och Michelangelo. Det var dock Carlo Maderno som fick sista ordet, då han ritade långhuset och fasaden i början av 1600-talet.

I kyrkan finns Berninis högaltare, vid vilket endast påven får celebrera mässan samt Michelangelos mästerverk, skulpturen Pietà (1499), som föreställer Jungfru Maria med den döde Jesus i sitt knä. Drottning Kristina ligger begravd under Peterskyrkan.

 

Efter detta var vi riktigt hungriga och bestämde oss för att börja gå hemåt och på vägen hitta en restaurang. Vi åt gott och laddade batterierna så vi kunde gå och köpa oss var sin glass.


Den soligaste dagen, pappas födelsedag! Tisdag 05-02-08

Vart ligger den där Villa Borghese?!?!Villa Borghese är en stor park i norra Rom, som fått sitt namn efter släkten Borghese. Vi gick och vi gick och vi gick men det enda som fanns runt omkring oss var träd, gräsmattor lite småstigar och en väldans massa hundar. Till slut hade vi gått igenom hela parken och insåg att någonstans på vägen måste ha gått förbi det.

Vi vände och köpte nötter och lite annat smått och gott innan vi fick syn på en kamel mitt ute i det fria, ja inte riktigt i det fria. Vi hade kommit till ett zoo. Vi kom på att hela parken hette Villa Borghese och att det vi letade efter hette Galleria Borghese. 

[IMG_7970.jpg]

Då var det dags att gå igen och äntligen hittade vi rätt. Frågade pappa 100 gånger om han verkligen ville att vi skulle gå in och titta på alla tavlor och det ville han, det var ju ändå hans födelsedag. Väl framme var alla biljetter slutsålda och precis som min guidebok sa skulle man beställt biljetter några dagar i förväg för att ha en chans att komma in. Detta visste ju inte vi för vi hade inte läst i boken om just detta förrän kvällen innan. 

Istället solade vi oss utanför den fantastiska villan och tittade på alla citroner och mandariner som växte runt oss.Resten av dagen strosade vi bara runt i Rom och åt god mat, drack gott vin, åt god glass och njöt i solen. Vi såg de äldsta ruinerna i Rom Ara Sacra, sedan såg vi en helt enorm stor kloakrått.
 
 

På kvällen firade vi pappa med champange och åt en underbar middag på en gammal Italiensk restaurang. Sedan gick tillbaka till Fontana de trevi för jag ville köpa mig en väska och sedan gick vi tillbaka till Spanska trappan innan vi gick till hotellet. Våra fötter värkta och för stackars
mamma var det nog värst.

Sista dagen. Onsdag 06-02-08

Hann precis äta frukost innan taxin kom för att köra oss till flygplatsen. På vägen såg vi pyramiden vi länge funderat på att promenera till. Tur att vi inte la mer tid på detta för den var inte så mycket att se, mer än en vit pyramid som stod inklämd bland allt annat i Rom.
Tillbaka till Sevärdheter Caracalla - Rom

Från bilen såg vi även EUR, en modern stadsdel i södra Rom, som projekterades inför världsutställningen 1942.
Italiens diktator Mussolini ville kunna ge uttryck för regimens ideal utan att vara bunden av hänsyn till äldre bebyggelse. Projektet leddes av arkitektenMarcello Piacentini, och hans vision var att arkitekturen i moderna och funktionella former skulle ge uttryck för Roms storhet. Byggnationen avbröts dock1942 i och med andra världskriget och återupptogs inte förrän 1951. Inför de olympiska spelen 1960 förlades flera sportanläggningar till EUR. Där såg vi det fyrkantiga Colusseum, ett ganska imponerande bygge i gammal, men ändå modern stil.

Bild:PalazzodellaCiviltaItaliana.jpg

Flygturen hem gick bra, inga förseningar. Hann shoppa dricka, parfymer  och den godaste kycklinghamburgare jag någonsin smakat.

På landvetter var Tobias väska borta och vi fick reda på att den stod kvar i Amsterdam. Jaja, den skulle komma till Sverige dagen därpå och därmed var vår resa slut.

Kärlek på menyn / No Reservation


60137-128 60137-128 60137-128 (3,5 av 5 möjliga. Detta var verkligen en sån där feel good film, en sån som jag gillar. Iblnad är det så skönt att se en film utan att egentligen behöva tänka en massa. Roligt med mat som tema och jag blev faktiskt riktigt sugen på att komma på en helt egen maträtt.)

Mästerkocken Kate Armstrong lever sitt liv precis som hon styr över den trendiga Manhattan-restaurangens kök, det vill säga med en osentimental intensitet som både fängslar och skrämmer hennes omgivning. Kates perfektionism sätts på prov när hon "ärver" sin 9-åriga syskondotter Zoe samtidigt som hon tvingas ta itu med en stökig nyanställd kökschef.

Nick Palmer är temperamentsfull och en frisk fläkt, men förstås Kates raka motsats. Trots det, skapas en personkemi dem emellan som är omisskänlig. Rivaliteten byts ut mot romantik, men om hon ska kunna finna lyckan tillsammans med Nick och även kunna kommunicera med Zoe, måste hon lära sig att kunna uttrycka sina känslor utanför köksmiljön. 

The Brave One60137-128 60137-128 60137-128 (3 av 5 möjliga. Såg filmen The brave one igår och det var verkligen en stark film. Scenerna som utspelar sig i tunneln är så starka att det knyter sig i magen på mig. Jag blev verklige berörd på djupet och kanske var det därför jag blev så arg när Judie Fosters roll plötsligt ballade ur även om jag på något sätt kunde förstå....Stark rekomendation att se den. Jodie Foster gör en grym roll och likaså Terrence Howard.)

Hur många fel för att göra det rätt?

Radioprataren Erica Bain älskar sitt liv och lever med en fästman som hon avgudar. Lyckan tas dock ifrån henne efter att paret utsätts för en brutal attack då hon själv skadas svårt och hennes fästman omkommer. Sorgen sätter sina tydliga spår och Erica klarar inte av att lämna tragedin bakom sig. Istället tillbringar hon nätterna på New Yorks gator för att leta upp förövarna. 

Det som aldrig sker


60137-128 60137-128 60137-128  2,5 av 5 möjliga

När tv-stjärnan Fiona Helle dödas börjar man genast söka efter mördaren i kretsen av hennes närmaste. Sättet hon bragts om livet på, brutalt och starkt symboliskt, tyder på att gärningsmannen kände henne väl.
Men så inträffar flera mord på kända människor och alla följer samma mönster; våldsamma, välplanerade och med tydliga budskap till eftervärlden.

I jakten på mördaren tvingas kriminalkommissarie Yngvar Stubø ta hjälp av sin hustru Inger Johanne Vik, psykolog och jurist med ett förflutet inom amerikanska FBI. Inger Johanne har just fött deras första gemensamma barn och tvekar inför uppgiften.
Men så upptäcker hon något som får henne att inse att hon inte kan släppa fallen: Morden följer ett djävulskt mönster. De är ett eko från en tid hon gjort allt för att glömma.
Plötsligt förstår hon vad mördaren vill säga och inser att de står inför det mest fruktansvärda som går att föreställa sig ?

RSS 2.0