Bärmuffins med crumble

Jag skyller utseendet på dessa helt underbart goda muffinsar på de mindre underbara formarna.

Trodde att jag gjort ett fynd då jag köpte dessa på Ullared för ett tag sedan, men fyndet skulle visa vara en miss. Det allra minsta du hällde i gjorde att formarna helt tappade formen och smeten rann nästan ur. Skulle behövt en fast muffingsplåt!

Urgoda blev de i alla fall, oavsett utseende och receptet kommer från Leila Lindholms bok a pice of cake. Som Leila själv skriver är detta en mix av muffins och smulpaj och hos oss är det redan en favorit!

Ingredienser:

100 g smält smör
2 ägg
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk
1 st citron, skalet
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma
1 nypa salt

5 dl bär färska (eller frysta)


Crumble:
75 g kallt smör
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl strösocker


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader varmluft. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst. Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal. Blanda vetemjöl, bakpulver, kardemumma och salt. Rör ner i smeten. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt (har ni ingen köp en innan ni bakar, annars flyter de bara ut). Placera lite blåbär i varje form och fyll på med muffinssmet. Tärna smöret och nyp ihop med havregryn, vetemjöl och strösocker i en bunke. Strö lite smuldeg på toppen av varje muffins. Grädda i cirka 20 minuter.

Sött och Gott | |
Upp