PANTHEON, FORUM ROMANUM OCH COLUSSEUM. DEL 1 02-02-08

Gick upp tidigt och åt av den mindre eleganta frukosten, vitt bröd med olika marmelader och nuttella.  Sedan gick vi till Pantheon. En mäktig byggand! Pantheon var, som namnet indikerar, ett tempel för alla de romerska gudarna, men sedan 600-talet brukas det som kyrka. År 609 fick påven Bonifatius IV byggnaden av den bysantinske kejsaren Fokas i gåva, och dess kupol var länge den största i västra Europa. Sedanrenässansen har byggnaden även använts som gravkyrka, bl.a. målaren Rafael (död 1520) ligger begravd här.

Pantheon har under århundradenas gång inspirerat arkitekter, och det finns många stadshus, universitet och bibliotek runt om i världen som påminner om Pantheons arkitektoniska formspråk.

 

Bild:Pantheon rome 2005may.jpg

 

Bild:Piazza rotonda - pantheon 2.JPG

 

Sedan såg vi Forum Romanum, som var det antika Roms offentliga plats för bland annat politiska möten, handel och religiösa ceremonier. 

Ett stort antal tempel och nyttobyggnader uppfördes på Forum Romanum. De mest kända monumenten är sannolikt Vestatempletoch de båda triumfbågarna uppförda till kejsarna Titus (80 e.Kr.) och Septimius Severus (203 e.Kr.) ära.

Efter Romarrikets undergång fick byggnaderna på Forum Romanum förfalla, men vissa av dem förvandlades till kristna kyrkor. Under 1800- och 1900-talen genomfördes omfattande arkeologiska utgrävningar där. Idag tillhör Forum Romanum världens främsta turistattraktioner.

124630395_3d699939e1.jpg

 

Rome - Forum Romanum 02.jpg Efter detta blev vi jättehungriga och bestämde oss för att leta reda på ett ställe för att äta. När man är vid de mest "turistiga" ställena kommer det ofta fram inkastare som nästan tävlar om att få in än på just deras restaurang, ganska stressande. Det känns då som om man inte själv får välja vad och vart man skall äta. Itsället drog vi oss en bit bort, och jag åt min första Italienska pizza, väldigt god!

 

Resa | |
Upp