Saffransgifflar
Löjligt goda bullar! Svårt att bara ta en, två...
Ingredienser:
0,5 g saffran (en påsar)
50 g jäst (för söta degar)
5 dl standardmjölk
vetemjöl
250 g lättkesella
0,5 tsk salt
100 g smör
1,5 dl vit sirap
.
Fyllning:
Rejält med mandelmassa och smör blandat 50/50
.
Gör så här:
- Ta fram alla ingredienser och låt dem bli rumstempererade.
- Smula jästen i en köksmaskin eller degbunke. Värm mjölk och kesella till fingervärme 37 grader. Häll över jästen och rör om så att jästen löser sig.
- Tillsätt saffran, sirap, salt och mjöl.
- Klicka ner smöret i omgångar. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt eventuellt mer mjöl.
- Låt jäsa övertäckt i cirka 40 minuter.
- Arbeta snabbt ihop degen på mjölat bakbord och baka ut degen och fyll den med mandelmasseblandningen och forma till bullar eller gifflar
- Lägg bullarna på bakplåtspappersklädda plåtar.
- Sätt ugnen på 225 grader. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
- Grädda mitt i ugnen 5–8 minuter.
- Ät