Bärmuffins med crumble
Urgoda blev de i alla fall, oavsett utseende och receptet kommer från Leila Lindholms bok a pice of cake. Som Leila själv skriver är detta en mix av muffins och smulpaj och hos oss är det redan en favorit!
Ingredienser:
100 g smält smör
2 ägg
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk
1 st citron, skalet
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma
1 nypa salt
5 dl bär färska (eller frysta)
Crumble:
75 g kallt smör
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl strösocker
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader varmluft. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst. Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal. Blanda vetemjöl, bakpulver, kardemumma och salt. Rör ner i smeten. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt (har ni ingen köp en innan ni bakar, annars flyter de bara ut). Placera lite blåbär i varje form och fyll på med muffinssmet. Tärna smöret och nyp ihop med havregryn, vetemjöl och strösocker i en bunke. Strö lite smuldeg på toppen av varje muffins. Grädda i cirka 20 minuter.