Kalender del 4

Kommentera

Del 4

Så fort du har läst gåtan tar du ett par snabba steg bort från fönstret. Hjärtat dunkar snabbt och hade du inte fortfarande haft din rock på dig är du säker på att hjärtslagen skulle synas utanpå tröjan, så hårt slår det. Du drar efter andan, din andning är allt annat än lugn och trots att det är ganska kallt känner dig nästan lite svettig. Självklart är du inte ensam, hade du väntat dig det?

Du smyger vidare in i huset. I skenet från en adventsstjärna inser du att du måste ha kommit till någon form av arbetsrum/bibliotek.

Stjärnan hänger i ännu ett fönster och lyser svagt upp rummet. Du ser att där är fullt av bokhyllor som nästan alla är fyllda. På ena väggen hänger en gigantisk tavla föreställande ett sjunkande skepp, Vasaskeppet? Du uppskattar att tavlan är 4 meter lång och 3 meter hög. Tavlans storlek får dig att uppfatta rummets storlek som är flera kvadratmeter - det är verkligen stort. Vem kan behöva ett arbetsrum i denna storlek?

Du tittar dig omkring men det är inte förrän du är på väg ut ur rummet som du hajar till. Vad var det? Jo visst sitter det något där nere i höger hörn på tavlan? Där man vanligtvis kan se vem som målat tavlan sitter nu - ännu en gåta...


Vad kan en råtta dra lika lätt som en elefant?