Saffransgifflar

Löjligt goda bullar! Svårt att bara ta en, två...

Ingredienser:

0,5 g saffran (en påsar)

50 g jäst (för söta degar)

5 dl standardmjölk

vetemjöl

250 g lättkesella

0,5 tsk salt

100 g smör

1,5 dl vit sirap

.

Fyllning:

Rejält med mandelmassa och smör blandat 50/50

.

Gör så här:

  1. Ta fram alla ingredienser och låt dem bli rumstempererade.
  2. Smula jästen i en köksmaskin eller degbunke. Värm mjölk och kesella till fingervärme 37 grader. Häll över jästen och rör om så att jästen löser sig.
  3. Tillsätt saffran, sirap, salt och mjöl.
  4. Klicka ner smöret i omgångar. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt eventuellt mer mjöl.
  5. Låt jäsa övertäckt i cirka 40 minuter.
  6. Arbeta snabbt ihop degen på mjölat bakbord och baka ut degen och fyll den med mandelmasseblandningen och forma till bullar eller gifflar
  7. Lägg bullarna på bakplåtspappersklädda plåtar.
  8. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
  9. Grädda mitt i ugnen 5–8 minuter.
  10. Ät
Sött och Gott | |
Upp