En tebutik! del 4

Bild på ett teplantage: http://gynostemma.jigsy.com

 

Det är mycket som står på vårt schema idag. Gerhard tar oss till ett teplantage men regnet hänger i luften och han frågar oss om vi vill gå ut ur bussen för att titta mer.Vi bestämmer oss för att det kan räcka med att se plantorna ifrån fönsterrutorna. Små gröna plantor som växer längs med vägen och vidare upp på en kulle och vi kan inte se slutet av den. Tebusken är egentligen inte alls någon buske utan ett träd. När det växer vilt kan det bli hela tjugo meter högt, men i odlad och tuktad form blir det sällan mer än knappa två meter. Tebladen är läderartade och blanka och innehåller det uppiggande och stimulerande ämnet koffein. Det krävs mängder av teblad till en enda kopp te.

 

Vi fortsätter en bit till innan Gerhard tar oss till en tefabrik och vi får en guidad tur i fabriken där en tjej kortfattat berättar om de olika prossererna innan man kan dricka teet. Kvalitetste skördas fortfarande för hand, eftersom det inte finns något tillräckligt bra maskinellt alternativ. En erfaren teplockare skördar cirka 35 kg blad om dagen, vilket ger ungefär 8 kg bryggfärdigt te. De nyplockade tebladen sprids ut för att vissna. Efter ett dygn är det dags att rulla bladen mellan stora valsar. Rullningen frigör saft och enzymer som ger teet dess smak. Därefter skall tebladen jäsa (fermentera). Blad som har jäst en timme eller mer ger svart te. Kortare jästid ger oolongte och om tebladen inte får jäsa alls så får man grönt te. Vitt te får torka utan värmebehandling och kan sägas vara ett mellanting mellan svart och grönt te. Efter jäsningen torkas teet i ugn för att sedan packas och skickas iväg ut i världen för att avnjutas.

 

Vi får slå oss ner i ett par korgstorlar och smaka deras egna te och sedan shoppas loss i tebutiken. Oj vad många olika teer att välja och vraka mellan. För att inte tala om alla vackra teburkar! Både jag och Syster köper de finaste teburkar jag skådat med små elefanter på toppen och jag tänker på Podja och på dagens alla upplevelser. Gerhard läser dagens tidning coh visar oss bilder på förstörelsen söndagens monsunregnet gjort. Det känns ofattbart att naturen själv kan förstöra sig så snabbt och på detta viset. Vi känner oss åter tacksamma att vi klarat oss och att vi i Sverige än  så länge är såpass förskonade från dessa naturkatastorfer.

 

När T ger sig iväg för en egen liten fotorunda och nästan blir påhoppad av ett par hundar känner vi att det är dags att ge oss av. Sista stoppet för dagen är Kandys botaniska trädgård.

Sri Lanka | |
#1 - - Anonym:

Å va jag skulle velat ha handlat te där!!! /jossan j

Upp