Kyckling i lergryta
Saftigare och godare kan det knappast bli. Att laga i lergryta är toppen! Maten sköter sig själv och gör det så bra att det blir såå gott!
Ingredienser (4 portioner/st.)
1 st kyckling 1-1½ kg
Soya
olja
Salt
Peppar
Fyllning (kan hoppas över och/eller förändras efter smak):
äpple
1 lök
1 morot
soya
citronsaft
curry
Gör så här
- Börja med fyllningen om du vill ha den med. Småhacka alltihop och rör ihop det med vätskan.
- Fyll kycklingen med röran, bind ev ihop benen eller sätt igen hålet med tandpetare.
- Pensla kyckingen med soja och olja, salta och peppra runt om.
- Lägg i grytan och sätt in i kall ugn. Sätt termostaten på 250 grader och låt grytan stå inne i 1 1/4 - 1 1/2 timme.
- Ta ut grytan och ställ på trä- eller tygunderlag. Låt vila ca 10 minuter med locket på glänt.
- Skyn blir mycket smakrik men ganska fet. Idealet är att låta den stå kallt flera timmar så man lätt kan skumma av fettet.
- Sen får man en mycket mustig buljong som kan frysas och användas till sås till nästa kyckling.
- Till den första kycklingen kan man göra en enkel sås baserad på kycklingfond, creme fraiche och ev en snutt konjak eller calvados.