Kyckling i lergryta


Saftigare och godare kan det knappast bli. Att laga i lergryta är toppen! Maten sköter sig själv och gör det så bra att det blir såå gott!

Ingredienser (4 portioner/st.)

1 st kyckling 1-1½ kg
Soya
olja
Salt
Peppar

Fyllning (kan hoppas över och/eller förändras efter smak):

äpple
1 lök
1 morot
soya
citronsaft
curry

Gör så här

  1. Börja med fyllningen om du vill ha den med. Småhacka alltihop och rör ihop det med vätskan.
  2. Fyll kycklingen med röran, bind ev ihop benen eller sätt igen hålet med tandpetare.
  3. Pensla kyckingen med soja och olja, salta och peppra runt om.
  4. Lägg i grytan och sätt in i kall ugn. Sätt termostaten på 250 grader och låt grytan stå inne i 1 1/4 - 1 1/2 timme.
  5. Ta ut grytan och ställ på trä- eller tygunderlag. Låt vila ca 10 minuter med locket på glänt.
  6. Skyn blir mycket smakrik men ganska fet. Idealet är att låta den stå kallt flera timmar så man lätt kan skumma av fettet.
  7. Sen får man en mycket mustig buljong som kan frysas och användas till sås till nästa kyckling.
  8. Till den första kycklingen kan man göra en enkel sås baserad på kycklingfond, creme fraiche och ev en snutt konjak eller calvados.
Mat & Dryck | |
Upp