Leila's New York blueberry cheesecake


Denna ljuvliga kaka från Leila Lindholm är trevlig att servera med lite rårörda blåbär. Rårörda bär gör man enkelt genom att mosa samman bären med lite socker.
När det står varmluftsugn i receptet, men du bakar med vanlig ugn, höj temperaturen i din ugn med runt 20- 25 grader så blir det bra.


Ingredienser:
300 g digestivekex
150 g osaltat smör
1 dl strösocker
1 dl maizena
2 tsk vaniljsocker
600 g Philadephia
2.5 dl kesella 10%
3 st ägg
1 dl vispgrädde
200 g vit choklad
1 dl frysta blåbär (jag tog en blandning av skogsbär)

 Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader (varmluft). Smält smöret och krossa kexen i mixer och rör i det smälta smöret. Packa blandningen hårt i en form med löstagbar botten (ca 24 diameter). Grädda botten i 10 minuter och låt den svalna. 

Blanda socker, majsmjöl och vaniljsocker i en skål. Häll i kesella och färskost och vispa krämigt med en elvisp. Höj temperaturen i ugnen till 200 grader. Tillsätt äggen och vispa väl. Häll i grädden lite i taget under vispning. Smält chokladen i ett vattenbad och rör ner den i smeten. 

Fyll smeten över kakbotten och strö över bären på toppen. Grädda kakan i 30 minuter. Täcka den gärna med aluminiumfolie när den fått gyllene färg så den inte blir för bränd. Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar i eftervärmen i ytterligare 30 minuter. 

Låt sedan cheesecaken stå i kyl över natten eller 6-8 timmar för att den ska sätta sig och bli lättare att skiva upp i snygga bitar.

Lycka till!

Mat & Dryck | |
Upp