Lussekatter och bröd

Idag har det varit bakdag i huset! Har hunnit göra både lussekatter och två bröd. Receptet til lussekatterna som jag brukar använda mig utan kommer ifrån ica.se. Riktigt saftiga bullar blir det, kanske är kesellan som gör att det blir så? Hörde då via hade gäster här att saffran numera kostar 35 kr från 0,5 g... dyrt! Vi hade dock en påse hemma och brukar aldrig ta i så mycket saffran som recepten säger. Max 50% annars tar saffranet över allt med sin starka smak!

Saffransbröd med kesella

Ingredienser
Portioner: 30

50 g jäst 
150 g smör eller margarin
5 dl mjölk
250 g kesella 1%
½ tsk salt
2 dl socker
1 g saffran 
1 ägg
1 ½ dl russin
16-17 dl vetemjöl

 

Gör så här
Smula ner jästen i en bunke. Smält matfettet, häll på mjölken och ljumma degspadet till fingervärme, 37 grader.

Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av spadet, kesellan, saltet, sockret och saffranet. Rör tills det har löst upp sig. Blanda eventuellt i ägget och gärna russin. Arbeta i så mycket av mjölet att degen blir smidig och släpper degbunkens kanter. Strö lite mjöl över degen. Låt den jäsa under bakduk till dubbel storlek, 45-60 minuter.

Arbeta degen några minuter i degbunken. Ta sedan upp den på lätt mjölat bakbord. Knåda i resten av mjölet. Baka ut den till julkusar, flätor, längder eller julkakor. Lägg bröden på smorda plåtar eller bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk till knappt dubbel storlek., 30-45 minuter.

Pensla dem med ägg.

Grädda små julkusar mitt i ugnen i 250 grader, 8-10 minuter, längder, flätor, kakor i nedre delen i 200-225 grader, 15-20 minuter. Förvara brödet i en burk eller i plastpåsar. De går bra att frysa.

Mat & Dryck | |
#1 - - Emma:

mmmm låter gott. Dom skulle man vilja smaka på någon dag ;)

Vad kul att brödet blev gott. Det är gott...och rätt nyttigt tror jag! Eller? Och ja, det brödet fixar Tobias galant, hihi.

Kramis

Upp