Vatikanen och Peterskyrkan. Måndag 04-02-08

Gick upp riktigt tidigt för att försöka undvika de långa köerna som vi hört och läst kunde bildas utanför vatikanen. Med Ingrids hjälp gick vi ganska rätt och hann på vägen se....... Naturligtvis kunde vi varit lite tidigare för utanför Vatikanens murar var kön redan lång och klockan hade då hunnit bli 09.15. Som tur var gick det snabbt, de hade precis öppnat och vi stod inte i kö mer än en halvtimma. Solen lyste på oss och vi hann läsa i våra guideböcker om vad vi skulle få vara med om. Äntligen skulle jag få se vart de berömda motivet på händerna som möts kom ifrån, Adam skapelse, 

michelangelo1.jpg

 

Visst var det ett mäktigt museum! Med så otroligt mycket vacker konst och taket i sixtinska kapellt var fantastiskt även om det inte var det mäktigaste jag sett i Rom. 

 

Sixtinska taket närbild 25.jpg

 

Sixtinska kapellet är påvens privata kapell i Vatikanen. Det används även vid en konklav.

Kapellet består av ett långt, enkelt rum täckt av ett tunnvalv med fönsteröppningar, ritat av arkitekten Baccio Pontelli. Bland andra Sandro Botticelli och Pinturicchio har bidragit med fresker. Mest känd är dock Michelangelo, som målade taket (1508-1512) med scener ur skapelsehistorien samt altarväggen med en imposant fresk, som framställer Yttersta domen (1534-1541).

 

Efter Vatikanen gick vi vidare till Peterskyrkan som var helt magnifik! Uppe i kupolen kunde vi titta ned i den enorma kyrkan och se den ena bilden i taket mer fantastisk än den andra. Genom en slingrig trappa tog vi oss upp till kupolens topp och i blåsten blickade vi ut över Rom. Vilken stad!!

 

italien_maj_2006_190_1148682380.jpg

 

Peterskyrkan är en kyrkobyggnad belägen i Vatikanstaten i Rom och är katolicismenshuvudkyrka. Peterskyrkan är uppkallad efter aposteln Petrus, som led martyrdöden omkring år 64 e.Kr. och som tros begravdes på denna plats. 

Den nuvarande kyrkan påbörjades 1506 och invigdes 120 år senare, 1626. Under nästan hundra år pågick diskussioner om vilken grundplan Peterskyrkan slutligen skulle ha. Flera kända arkitekter har satt sitt avtryck på kyrkan: BramanteRafael och Michelangelo. Det var dock Carlo Maderno som fick sista ordet, då han ritade långhuset och fasaden i början av 1600-talet.

I kyrkan finns Berninis högaltare, vid vilket endast påven får celebrera mässan samt Michelangelos mästerverk, skulpturen Pietà (1499), som föreställer Jungfru Maria med den döde Jesus i sitt knä. Drottning Kristina ligger begravd under Peterskyrkan.

 

Efter detta var vi riktigt hungriga och bestämde oss för att börja gå hemåt och på vägen hitta en restaurang. Vi åt gott och laddade batterierna så vi kunde gå och köpa oss var sin glass.

Resa | |
Upp