PANTHEON, FORUM ROMANUM OCH COLUSSEUM. DEL 2 02-02-08

Nu var det dags för Colosseum. Colosseumitalienska Colosseo, är en stor, ellipsformad amfiteater i Rom, uppförd mellan 72 och 80 e.Kr. Kejsar Vespasianus började bygget som slutfördes av hans son Titus. Under romerska rikets tid hade man strid mellan vilda djuravrättningargladiatorspel och teaterdär för en stor publik, cirka 55 000 åskådare. Många djurhetsningar och gladiatorspel utfördes emellertid på Circus Maximus söder omPalatinen. Det är däremot troligen en myt att man satte ut kristna på gladiatorarenan för att bli dödade av lejon[källa behövs] . Colosseum har en omkrets på 524 meter och är 48 meter hög.

Colosseum fick sitt namn efter en koloss, det vill säga en enorm staty av kejsar Nero som stod vid sidan om byggnaden, i riktning motForum Romanum. Neros staty, som var 40 meter hög, var utförd i förgylld brons. Det officiella namnet på Colosseum är dock Amphiteatrum Flavium eller Den flaviska amfiteatern, eftersom den uppfördes under den tid då den flaviska ätten innehade kejsarmakten.

Kolossen av Nero smältes senare ner för tillverkning av vapen. Även armeringen till Colosseum drogs ut och smältes ner till vapen, vilket ledde till att en stor del av byggnadens yttre del rasade samman vid ett jordskalv. Efter detta har stora mängder vit marmor bortförts från byggnaden, bland annat till bygget av Peterskyrkan och Fontana di Trevi.

 

 

colosseum-picture-2.jpg

 

Vilken byggnad!!!!

 

 

 

 

concrete-roman-colosseum.jpg

 

 

italy-rome-colosseum.jpg

 

Dagen började lida mot sitt slut och vi gick vidare mot kyrkan San Clemente där en det tydligen skulle finnas en fantastisk målning av Clemente. Väl inne i kyrkan, som var ganska lite, fick vi leta en bra stund efter denna målning som ni kan se på bilden längst upp till höger, en kvinna som ber till en lampa. I alla guideböcker står det om denna bild men vi förstod aldrig riktigt varför för så fantastisk var då inte denna bild,

Image:San Clemente, Cappella di Santa Caterina (Masolino) 1.JPG

 

 

 

Sen gick vi lite vilse, gick i cirklar och hamnade vi en kyrka, santa Maria Moggiore 

s-maria-maggiore.jpg

och när vi kom därifrån hade det blivit mörkt. Jag åt dagens andra pizza som Inte var lika god som den första och sedan köpte vi glass innan vi gick tillbaka till hotellet. 

 

 

Resa | |
Upp